![]() |
Kristjan Port trenažööril (Foto Vallo Kruuser) |
"Keskeas inimene on söönud umbes 40 000 korda, seega toitumisspetsialistid oleme me kõik. Sellest hoolimata pole selge, mida konkreetne toit põhjustab. Igas toidus peitub ohuallikas. Kui sa sööd mitmekülgselt, siis hajutad ohuallikad."
"Vett peaks jooma 2-2,5 l päevas, ent liiast pole kasu, võib olla kahju. Kui juua liiga palju, võib tekkida "veemürgitus", kui lahjenenud koevedelikust tungib vesi rakkudesse ja need punduvad kuni talitluse häirumiseni. Eriti ohtlik on see aju puhul: esialgu tekib peavalu, järgneb iiveldus, teadvusetus ja surm. Juhtub tavaliselt ecstasy põhjustatud valejanust, aga ka vett joovatel dieedipidajatel võib pea lihtsalt valutama hakata"
"Hetkel on käimas rasvarenessanss, kus rasvas on hakatud nägema rohkem kasulikku kui kahjulikku. näiteks Rootsis tehtud uuringu kohaselt oli naistel, kes jõid rasvatut piima, kehamassiindeks suurem kui nendel, kes jõid nn rasvast piima. Tõenäoliselt aitab rasvasem toit vältida näksimist, lõpetab toiduisu ning kokkuvõttes tarbid tühje kaloreid vähem."
"Allergiad tekivad liiga puhtas keskkonnas. Hirm ajada batsillid ja pisikud eemale ehk piltlikult öeldes pesta last viis korda päevas ja poleerida üle...siis ei jää kaitsesüsteemil müüd üle kui rünnata seebis olevaid lõhnaineid, toidus leiduvaid valke ning õhus hõljuvat õietolmu.
Internetis olevas "ühe minuti loengus" räägid, et istumine tapab?
"Mõnel pool on juba loodud kõndimistöökohad, kus inimesed kõnnivad laua taga lindil kiirusega kuni 3 km/h. Teaduslikult on tõestatud, et kerge füüsiline töö parandab aju verevarustust ja stimuleerib ajutegevust ehk tänase töö kontekstis muudab inimese mõtlemise julgemaks, paindlikumaks ja leidlikumaks. On ju vanast ajast teada, et loomeinimesesd käisid inspiratsiooni otsimas jalutuskäikudest. Jalgade liikumine parandab verevarustust kogu kehas, sunnib lihaseid rütmiliselt tööle, mistõttu vähenevad ka selja- ja peavalud."
Ajakirjast leiate ka Kristjan Porti pool valmistatud toitude retseptid:
* Shiitake-seened saiaviilul
*Rabarberi-clafoutis
*Pitsa.
Refereeritud ajakirjast "Oma maitse"
No comments:
Post a Comment